Start.
Dansdag 2012.
Nieuws.
Gastenboek.
De Dansen.
Foto,s.
Foto's oud.
Vrijwilliger??.
Info Vrijwilligers.
Nieuwe cursist?.
Info Cursist.
Bestuur Animo.
Sponsor worden??.
Links.

Speciale Dansschool

ANIMO

Jan Bramer

De ballroom dansen:

Engelse Wals:

Het woord wals betekent letterlijk draaien.

De wals ontstond in de 17e eeuw in Zuid-Duitsland. Het is een van de meest populaire en bekendste dansen. De wals werd populair als een "social" dans door o.a. de muziek van Johan Strauss.

De engelse wals is in 1921 ontstaan. De voorloper van de engelse wals is de Boston, die reeds in 1874 vanuit Amerika werd ingevoerd. De engelse wals is langzamer, met slepende golvende bewegingen.

De basis passen voor de engelse wals zijn als volgt: Voor de man wordt gestart met een rechtse draai, een basis pas, een linkse draai en een basis pas, waarna er weer opnieuw kan worden begonnen.

 

Tango:

Deze dans komt oorspronkelijk uit Argentinië. De tango is ontstaan in de ordinairste wijk van Buenos Aires: 'Barrio de las Ranas en werd gedanst door de "Gouchos".De tango werd in eerste instantie beschouwd als een ordinaire en vulgaire dans. In 1920 was de tango voor de eerste keer op film te zien, gedanst door Rudolp Valentino..De tegenwoordige tango lijkt wel enigszins op de oude Argentijnse tango, maar is absoluut niet meer ordinair te noemen. De strakke, staccato bewegingen, en dan met name de hoofd acties van de dame zijn kenmerkend voor de tango.

We kennen twee vormen: De Europese tango en de Argentijnse tango.

De telling is : een, twee, een, twee, drie

 

Quickstep:

Bijna iedere dansschool begint met deze dans. Het is een snelle en vrolijke dans.

De dans is gecreëerd door Harry Fox in 1913. De foxtrot werd ogenblikkelijk een succes. Fox een podium komiek, introduceerde de dans tijdens een "ragtime" liedje dat werd gezongen in de Zigfeld Follies. Alhoewel Fox de choreografie heeft gemaakt, is de foxtrot dikwijls geassocieerd met de stijl van Fred Astaire en Ginger Rogers.

De quickstep is de opvolger van de (slow) foxtrot. In 1924 gaf men deze dans de naam Quick Time Foxtrot, omdat de muziek voor deze dans te snel gespeeld werd om de figuren van de slow foxtrot op te kunnen dansen. De quickstep is uitgegroeid tot een van de meest gedanste dansen. Het is ook een van de eerste dansen die je op dansles leert. De quickstep staat ook wel eens in de boeken onder de naam "vlugge foxtrot".

 

Latijns-Amerikaanse dansen:

Cha-Cha-Cha:

Begin jaren 50 dook deze Latijns-Amerikaanse dans op in de Amerikaanse danszalen. De Cha-Cha-Cha komt voort uit een andere Latijns-Amerikaanse dans, de Mambo, o.a. bekend uit de film "Dirty Dancing". Men vond over het algemeen dat de Mambo een te gecompliceerd ritme had. De Cha-Cha heeft wat dat betreft een veel gemakkelijker ritme.(een-twee cha-cha-cha). De muziek is wat langzamer dan die van de Mambo. Veel moderne disco muziek leent zich goed voor een cha-cha-cha.

 

Rumba:

De Rumba is afkomstig uit Cuba. De Rumba is de klassieker onder de Latijns-Amerikaanse dansen. De Rumba kent vele vormen, maar over het algemeen wordt de Cuban Rumba als de standaard gezien.

Het is een verleidingsdans waarin de vrouw de man overheerst met haar charme. Zij lokt de man met haar sensuele bewegingen. Komt de man dichterbij, dan wijst zij hem weer af en zo gaat het maar door. De man probeert de vrouw te verleiden, maar slaagt hier niet in. De rumba kenmerkt zich verder met de fraaie heup bewegingen.

 

Samba:

De Samba is vooral bekend door het carnaval in Rio De Janeiro. Voor 1914 bekend onder de naam "Maxixe", werd de Samba voor het eerst geïntroduceerd in Europa rond 1923. De Samba werd echter pas populair na 1945.

Tijdens de slot parade van de olympische spelen werd deze dans door honderden dans paren opgevoerd, als introductie voor de gegeven dat het wedstrijd dansen bij de volgende spelen een demonstratie sport zal zijn.